Заява ВЗЦЗ УПЦ щодо визнання Елладскою Православною Церквою так званої “Православної церкви України”

В суботу, 12 жовтня 2019 року, відбулося засідання Собору Ієрархії Елладської Православної Церкви, під час якого Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім виступив з пропозицією визнати так звану “Православну церкву України”, яка була антиканонічно утворена як паралельна структура канонічній Українській Православній Церкві. Ієрархія Елладської Православної Церкви довірила Архієпископу Ієроніму право розпочати поминання глави новоствореної розкольницької структури в диптихах за богослужінням. 29 жовтня 2019 року стало відомо, що Архієпископ Ієронім надіслав главі “ПЦУ” лист №4751 від 21 жовтня 2019 року, яким Елладська Церква заявляє про фактичне визнання цієї новоутвореної квазіцерковної структури.

У зв’язку з цим, ВЗЦЗ УПЦ уповноважений заявити наступне:

Висловлюємо жаль у зв’язку з цим рішенням, яке суперечить священним канонам і традиції Церкви, а також є великою помилкою, яка наносить шкоду як Православ’ю в Україні, так і всеправославній єдності. Згадане рішення є ножем у спину канонічній Українській Православній Церкві, яка всі роки страждала від церковного розколу, і продовжує страждати від розкольників і сьогодні, відстоюючи канонічний порядок в Церкві.

Українська Православна Церква неодноразово доводила свою позицію до відома Предстоятеля і єпископату Елладської Православної Церкви та інформувала про реальну ситуацію в церковному середовищі України. На жаль, Елладська Православна Церква солідаризувалася з помилковими діями Константинопольського Патріархату.

Прикро, що інтереси грецької солідарності, що сьогодні фактично стали проявом етнофілетизму, переважили інтереси всієї повноти Православ’я. Жаль, що геополітичні та політичні чинники взяли верх над Православною Церквою в Елладі, яка піддалася зовнішньому тиску.

Разом з тим, висловлюємо сердечну вдячність тим архієреям, священикам, монахам і мирянам Елладскої Православної Церкви, які підіймали свій голос і закликали Архієпископа Ієроніма і ієрархію Елладської Церкви не робити цього та сміливо і з дерзновенням свідчили про істину і захищали канонічний порядок в Церкві.

В історії Православної Церкви, особливо в епоху Вселенських Соборів, але й не тільки, було багато моментів, коли прихильники єресей і розколів отримували тимчасові перемоги над Церквою. Однак, рано чи пізно приходив час і істина Христова перемагала. Не сумніваємося, що так буде і цього разу, навіть якщо й чекати прийдеться довго.

Прикро, що своїми діями по визнанню розколу, входженню у літургічне спілкування з людьми, що не мають законного рукоположення, Елладська Церква ставить відкритим питання щодо можливості нашого подальшого євхаристичного спілкування з нею.

Кінцеве рішення щодо можливості подальшого перебування в євхаристичному спілкуванні та співслужіння з духовенством Елладської Церкви буде приймати Священний Синод Української Православної Церкви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів