Викривлення фактів як реакція на правосуддя.

Вчора директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш на своїй сторінці у Facebook прокоментував рішення Вінницького міського суду про відсторонення І. Салецького від службових обов’язків.

У своєму коментарі чиновник стверджує, що «дії керівника обласного Управління… цілком відповідні до Законодавства», посилаючись на те, що, зокрема, у селі Лука-Мелешківська за перехід парафії до ПЦУ проголосували «415 членів релігійної громади».
Цікаво, що таке твердження робить саме пан Юраш, який є одним з творців закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», згідно якого «рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади». Між іншим, в Луці-Мелешківській рішення про зміну підлеглості місцевої релігійної громади приймались не зборах не релігійної, а територіальної громади села. І що б там не казали панове Юраш, Салецький та голова Лука-Мелешківської ОТГ, який, до речі, навіть довідку видав, що у місцевому клубі проводила збори саме релігійна громада, хоча жодних повноважень для цього не мав, а до списку членів релігійної громади села Лука-Мелешківська, який в чинному порядку було завірено правлячим архієреєм та надано у Відділ у справах релігій та національностей Вінницької ОДА, учасники зборів у клубі не входять. Отже і вирішувати питання підлеглості релігійної громади жодного законного права в них немає.
Що ж, вкотре нагадаємо забудькуватим чиновникам, що згідно закону рішення про зміну підлеглості ухвалюються на зборах релігійної громади, а членство в релігійній громаді «грунтується… вимогах статуту релігійної громади» та в порядку встановленому саме цим статутом релігійна громада «приймає нових та виключає існуючих членів». І, якщо є сумніви, то радимо звернутись до реєстраційних документів релігійної громади села Лука-Мелешківська, щоб пересвідчитись які саме особи входять, власне, до релігійної громади: ті що на зборах висловили одностайне бажання зберігати вірність УПЦ, чи ті, хто в місцевому клубі голосував за перехід до ПЦУ. Ці документи, як відомо, зберігаються у Відділі у справах релігій та національностей Вінницької ОДА та, навіть, якщо вірити адвокату пана Салецького «оцифровані та знаходяться у вільному доступі».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів