У Новоживотові намагалися захопити храм та побили священиків і мирян УПЦ

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом побиття священиків і мирян, які не допустили прихильників ПЦУ до церкви вночі.

В ніч з 28 на 29 грудня в селі Новоживотові Оратівського району Вінницької області (Тульчинська єпархія) група активістів ПЦУ жорстоко побила віруючих Української Православної Церкви, які здійснювали цілодобове пильнування біля Свято-Покровського храму.

Після того, як розкольники змінили замки на церкві, громада вирішила чергувати в новоживотовському храмі цілодобово.

Як розповідає благочинний Оратівського району, протоієрей Дмитро Цмокало, 28 грудня, близько 23.30, до Свято-Покровської церкви під’їхали три машини з активістами, які перебували в неадекватному стані.

«Вони погрожували, кричали “Йдемо мочити московського попа!”. Ми відразу, там нас було п’ять священиків і п’ять мирян, підійшли до дверей храму, стали, щоб їх не допустити. Активісти світили в очі ліхтариками і почали бити всіх. Били, штовхали, одному батюшці, молодому, з іншого приходу Оратівського району, розбили губу так, що зашивали в лікарні. Паламаря, який теж приїхав з Оратова зі мною, розбили ніс, губу теж йому шили, сильно так їм дали. І батюшку Петра, настоятеля храму, скинули зі сходів і почали бити ногами».

Пономар Олександр Грецький стверджує, що нападники били кастетами.

Раскольників зупинив виклик поліції: вони повернулися в машини і роз’їхалися. Отримавши інформацію про те, що сталося, правоохоронці зустрілися зі зловмисниками, але ті спростували свою участь у злочині.

За словами благочинного, наступного дня, 29 грудня, в неділю, четверо священиків Оратівського району звершили літургію в Свято-Покровському храмі. «Приїхали люди району та небайдужі, які хотіли підтримати громаду молитовно».

Близько 10 ранку біля території церкви зібралися прихильники ПЦУ на чолі з головою Оратівської районної держадміністрації Чугункіним Олегом Павловичем, який відкрито лобіює інтереси розкольників. У присутності поліції прихильники ПЦУ ображали, матюкали і провокували віруючих. Глава адміністрації запропонував громаді УПЦ служити в Свято-Покровській церкві по черзі, що порушує канони УПЦ. Депутат процитував Симона Петлюру: «Не такі страшні московські воші, як українські гниди».

На даний момент відомо, що поліція допитала трьох активістів ПЦУ. Відкрито кримінальне провадження за фактом побиття віруючих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів