У Вінниці відбулось молитовне стояння. Оновлено.

30 січня біля булівлі Вінницького міського суду відбулось молитовне стояння духовенства і вірних Української Православної Церкви на Вінниччині. Приводом для молитовного зібрання стало судове засідання у справі колишнього Вінницького митрополита Симеона проти Київської митрополії УПЦ, яке мало відбутись об 11 годині.

У стоянні взяли участь митрполит Тульчинський і Брацлавський Іонафан та архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій. Спільна молитва зібрала більше тисячі людей. Подію висвітлювали журналісти кількох загальноукраїнських та всіх місцевих телеканалів.

На початку молитовного зібрання, архієпископ Варсонофій поспілкувався з журналістами та розповів про мету стояння. Архіпастир, зокрема, зазначив, що церковні канони забороняют священнослужителям звертатись до світського суду по церковних справах, розповів про шкоду, яку завдав Церкві своїм вчинком митрополит Симеон та про спокусу, яку викликали його дії серед священства і віруючих. На завершення промови, владика Варсонофій привітав митрополита Іонафана з 70-річчям, яке Тульчинський архіпастир святкує саме в цей день. У відповідь, вітаючи присутніх,  владика Іонафан заявив: «те, що суд прийняв до розгляду позов Симеона щодо того, щоб поновити його на посаді керуючего єпархією є порушенням Конституції, згідно якої держава відокремлена від Церкви. Визначати якому архієрею керувати церковною єпархією не є справою світського суду. Я, як митрополит Тульчинський і Брацлавський, висловлюю недовіру президенту Порошенку та голові Вінницької ОДА Коровію. Колишнього митрополита Симеона закликаю покаятись. Помолимось, щоб Господь дав розуму нашим суддям и щоб вони були сміливими в своїх рішеннях».

Молитовне стояння продовжилось спільним служінням молебню на примноження любові та викоренненя ненавісті і ворожнечі.

Не зважаючи на молитовне піднесення і готовність учасників зібрання до тривалої молитви, молитовне стояння тривало лише півтори години, адже засідання суду не відбулось через хворобу судді. Також, до суду не прийшов ані сам митрополит Симеон, ні його представники. Завершуючи молитовне зібрання, архіпастипі піднесли заупокійну молитву за загиблими воїнами біля меморіалу на їх честь.

Після літії учасники стояння, на чолі з архіереями, попрямували вулицею соборною до Спасо-Преображенського кафедрального собоу, зайнятого прибічниками митрополита Симеона. Незважаючи на денний час, собор виявився зачиненим. Архіпастирі з духовенством і вірними звершили заупокійну літію за спочилим попередником владики Варсонофія на Вінницькій кафедрі митрополитом Макарієм, якого поховано на території собору.

На заврешення літії, до присутніх звернувся митрополит Іонафан. Владика розповів про значний вклад владики Макарія в справу церковної єдності.

Молитовна зустріч завершилась загальним співом тропаря «Христос воскрєсє».

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів