Звернення загальних зборів духовенства Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій до духовенства, чернецтва і всіх вірних єпархій УПЦ у Вінницькій області.

Дорогі отці, брати і сестри, вірні чада Української Православної Церкви!

З любов’ю во Христі звертаємось до вас ми, учасники спільного зібрання канонічних архієреїв, духовенства і чернецтва трьох єпархій УПЦ на Вінниччині, яке очолили митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт та архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій.

Ми зібрались, щоб обговорити наслідки неканонічного втручання Константинопольського патріарха Варфоломія в життя Української Православної Церкви, який спочатку оголосив Україну своєю канонічною територією, а потім створив з нерозкаяних розкольників, що належали до УПЦ КП та УАПЦ, так звану «Православну Церкву України», яку Священний Синод канонічної УПЦ оголосив новим безблагодатним розколом на тілі України. З двох розколів була створена велика розкольницька структура – ПЦУ, таїнства якої не є дійсними. Патріарх Варфоломій помилково вважав, що ми зрадимо предстоятеля УПЦ Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Онуфрія і перейдемо до розкольницької ПЦУ. Так думала і Українська влада, але вони всі прорахувались. Адже лише двоє з дев’яноста канонічних архієреїв УПЦ були присутні на так званому «об’єднавчому соборі» у Софії Київській. Нажаль, серед них був і колишній Вінницький митрополит Симеон (Шостацький), який порушив власну присягу на вірність УПЦ і впав у розкол, потягнувши за собою близько двадцяти священиків Вінницької єпархії слабих духом і вірою.

Однак сумнівна авантюра – створення нового розколу ПЦУ, провалилася, тому місцева влада вдалася до неканонічних дії для поповнення парафіями і храмами розкольницької Вінницької єпархії ПЦУ, яку очолює колишній митрополит Симеон (Шостацький). Але Бог наруги не терпить. Архієреї, духовенство і чернецтво трьох канонічних єпархій Вінниччини не піддались на шантаж, тиск та погрози влади і зберегли вірність своїй Церкві та Предстоятелю. Також вірними Блаженнійшому Митрополиту Онуфрію залишились сотні тисяч благочестивих мирян Вінниччини. Будемо і в подальшому йти дорогою істини та сповідництва, позвизаючись за Христа на шляху вірності канонічному православ’ю, який веде в життя вічне. Ми переможемо лукавого спокусника, адже з нами Бог!

Від імені зібрання канонічного духовенства і чернецтва Вінниччини

Митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан

Митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт

Архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій

Єпископ Ладижинський Сергій

 

4 січня 2019 р. м. Вінниця.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів