Різдвяне послання архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія.

Дорогі брати і сестри!

З великою радістю ми знову святкуємо Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Християнський світ торжествує, споминаючи пришестя на світ Сина Божого, який зійшовши на землю, з’єднав Своє Божественне життя з людським життям і це стало початком християнства і джерелом нашого спасіння.

Різдво Христове або Боговтілення – подія, що сталася один раз у часі, але має силу вічності. Син Божий зійшов до людини, з’єднався з нею, Сам став Боголюдиною. Визначаючи зміст Боговтілення, святий Іоанн Богослов говорить: «Життя з’явилося, і ми бачили й свідчимо та звіщаємо вам це вічне життя, що було в Бога і з’явилося нам» (1 Ін. 1, 2). Проповідь християнства так само, як і щорічне урочисте святкування Різдва Христового – це радісне, урочисте сповіщення про це нове життя.

Нехай наповнить Христос серця наші радістю й світлом, що засяяло з Віфлеємської печери, і хай чує слух наш духовну ангельську пісню, що навчає людей берегти мир між собою і між народами: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління!» (Лк. 2, 14). Під час богослужінь ми часто повторюємо ці ангельські слова, та особливо урочисто лунають вони в різдвяні свята. Разом з ангелами ми співаємо сла­ву на небі Богові, ми славословимо, ми урочисто величаємо Господа за Його безмежну любов, яку Він явив людям народженням на землі Спасителя світу, за принесену Ним на землю радість.

Ми співаємо славу на небі Богові, бо у втіленні Сина Божого відкриваються всі глибини премудрості Божої, бо тільки вони могли знайти засіб для примирення людей з Богом, з самими собою, та своєю совістю. «Бог у Христі примирив із Собою світ, не ставлячи людям у провину злочини їхні, і дав нам слово примирення», ‒ говорить апостол Павло (2 Кор. 5, 19).

Той, Хто народився у Віфлеємі, приніс на землю закон братства, взаємного служіння один одному, мирного співжиття. І якщо немає тепер повного миру серед людей і виникають погрози для їх мирного співіснування, то це тому, що люди ще не засвоїли законів братства, любові й миру та не перетворюють їх у життя.

Спаситель заповідав також мир внутрішній, мир духу, що є благодатним плодом Духа Божого, Який живе в християнинові та перебуває в Церкві. Про цей мир Спаситель говорив Своїм ученикам після Свого воскресения: «Мир вам» (1н. 20, 19). Цими словами, з побажанням внутрішнього, духовного миру, Свята Церква благословляє всіх нас на своїх відправах. Це – мир з Богом, із своєю совістю, мир з людьми, коли православний християнин з чистим сумлінням може дивитися на небо і з такою ж совістю ставитися до людей. Такого миру повинен шукати кожний, і знайти його є великою радістю для його душі. Мир з Богом – це життя у Христі. Він є джерелом спокою, сили духу й всепрощення в душі правдивого християнина.

Спаситель сказав про любов, що вона є першим і головним обов’язком Його учеників, основним законом Його Божественного вчення. Ісус Христос явив цей найвищий зразок любові і наслідувати його Він наказує і нам. Якщо у вчинках людей буде «добра воля», а не зла, якщо серце людини буде спрямоване на діла любові й турботу про ближніх, якщо люди зрозуміють, що діла любові – це те дорогоцінне багатство, яке піде з нами у вічність, вони будуть духовно задоволені в земному житті і перейдуть у блаженне вічне життя.

У теперішній час в усіх нас, у всіх людей, що прагнуть миру, – одна думка і одне бажання, щоб утвердився мир в українському суспільстві. В ці дні, коли небесна звістка про мир особливо сприймається серцем, коли ангельська пісня про благовоління Боже до людей переможно лунає в наших храмах, – помолімось Господеві, нехай осінить Він миром серця людей, нехай відверне від народу України гріх ворожнечі, що загрожує нашим душам, і нехай настане довгоочікуваний мир на батьківській землі для спокійної та плодотворної праці на славу Божу і на добро людям! Українська Православна Церква закликає всіх християн з усіма людьми доброї волі робити все можливе для встановлення миру на землях рідної Батьківщини.

Бажаю нашим співвітчизникам зберегти Православну віру, любов до краю своїх побожних предків, їх добрі звичаї та разом величати народженого від Пречистої Діви Марії Христа Бога, Спасителя нашого.

У ці святі дні, коли наші душі наповнюються духовною радістю, сердечно поздоровляю вас, високопреподобні боголюбиві пастирі, чесне іночество, улюблені брати і сестри, з великим празником Різдва Христового і Новоліттям.

Нехай у Новому році мир і благословення Боже перебуває на кожному, хто чинить добро (Рим. 2, 10).

 

ВАРСОНОФІЙ

Архієпископ Вінницький і Барський

2018/19 рр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів